Jste zde: Úvodní Press „Jak ty ryby křičí, křičí na člověka…“ Valašská písničkářka ve videoklipu vzdává hold Bečvě
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vyhledat

Lucie Redlová

Slideshow

ZPRÁVY, iRybarstvi.cz, 12. 1. 2022, originální umístěníazde

Od otravy Bečvy uběhlo už šestnáct měsíců. Viníka pořád neznáme. Lidem, kteří kolem řeky žijí, ovšem její osud vůbec není lhostejný. Valašská písničkářka Lucie Redlová natočila videoklip oslavující řeku Bečvu.

text: Marek Kožušník

Píseň „Vodo moja" vznikla tak, že Lucie Redlová oslovila svého dlouholetého textaře Jakuba Horáka, aby jí napsal nějaký pseudolidový text na album Lidová Redlová, které vyjde letos na jaře.

„No a z Kuby, který vůbec není odsud, bydlí v severních Čechách, vypadla tato obžaloba. Tato připomínka faktu, že nás všechny, a tedy i viníka otravy, jednou čeká soud, byť už třeba jen nebeský," popisuje pro iRybářství písničkářka.

„Identifikovat se s jeho textem pro mě bylo opravdu jednoduché a vznikla píseň a klip oslavující nejen Bečvu, ale v podstatě všechny řeky a vody světa. Měli bychom se k nim chovat líp," dodává.

Bečva patří k nám a my k ní
Lucie Redlová, dcera známého folkového barda Vlasty Redla, se u Bečvy narodila. Od Rožnovské Bečvy dnes bydlí necelých 500 metrů.

„V podstatě nemine den, abych kolem ní nešla se psem, neběhala, nejela na kole nebo na bruslích. Často se procházím pod Bražisky podél Vsetínské Bečvy, kdysi jsme ji dokonce na Silvestra splavovali na raftech. Bečva patří k nám a my k ní," říká pro iRybářství Lucie Redlová.

pes
Vzpomíná i na 20. září 2020, kdy Bečvu postihla ohromná ekologická katastrofa.

„Pamatuji si ten šok a úžas, že se něco takového vůbec může ve 21. století stát. A ten v podstatě trvá doteď," pokračuje.

„Abych pravdu řekla, situaci kolem vyšetřování a hledání viníka teď už moc nesleduji, to by se člověk jen zbytečně rozčiloval. Když se to stalo, chodila jsem na setkání na náměstí ve Valašském Meziříčí, ale teď už je jasné, že se viník nenajde. Všechny stopy prostě doslova odnesla voda," popisuje Lucie Redlová.

Matka řek
Ve videoklipu písně „Vodo moja" se objevují záběry nejen Bečvy, ale také Vltavy, Labe, říčky v Gruzii nebo Dněpru. „Pražáci se nám za to na vysoké škole smáli, ale my Valaši říkáme každé řece Bečva. Takže i v Praze jsme se nescházeli u Vltavy, ale u Bečvy. Možná za to může tatínkův text ‚a svůj kousek Bečvy si najdu v každé vodě', těžko říct," usmívá se písničkářka.

Píseň o téhle milované valašské řece totiž napsal v 80. letech také její otec, známý písničkář, zpěvák a multiinstrumentalista Vlasta Redl.

„Čím je pro hinduisty Ganga, pro Yankees Mississippi a pro Jihoameričany Amazonka, tím je pro nás Valachy Bečva, Matka řek," napsal ve své knize Kam na to chodím (2013) Vlasta Redl.

„Redlova píseň Bečva je nesmírně sugestivní, autentická a filozoficky hloubavá záležitost. Gradační výstavba písně skutečně připomíná řeku, která věčně plyne do dáli a stále se mění," píše na svém youtube kanálu Milan Bátor, kytarista, hudební pedagog a publicista.

Perloočky na stráži
V září 2020 uhynulo na čtyřiceti kilometrech řeky mezi Valašským Meziříčím a Přerovem 80 tun ryb. A jaká je situace dnes? Na břehu Bečvy teď už alespoň konečně stojí monitorovací stanice, fungovat ovšem začne až za několik týdnů.

Stanice ještě musí počkat na kolaudaci a také na nižší průtok v řece, aby bylo možné nainstalovat čerpadla.

Bečva
Bečva v Teplicích. Foto: Lenka Žídková
V přístroji uvnitř stanice budou akvária s kolonií perlooček. Tito drobní plovoucí korýši velmi citlivě a rychle reagují na látky, které ve vodě nemají co dělat.

Výpusti všech rizikových firem, třeba valašskomeziříčské chemičky Deza nebo čističky Energoaqua v Rožnově pod Radhoštěm, jsou nad touto stanicí. „Pokud by se něco stalo, stanice by měla okamžitě indikovat jakoukoliv anomálii," uvedl pro ČT24 starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO).

Protichůdné posudky
Viníka otravy Bečvy pořád neznáme. Státní zástupce zatím odložil rozhodnutí o návrhu obviněných na zastavení trestního stíhání. Vyhodnotit musí zcela protichůdné posudky expertů o příčinách i původcích otravy.

Společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a její ředitel Oldřich Havelka podali tento návrh na zastavení stíhání koncem loňského října. Policie je v souvislosti s ekologickou havárií obvinila loni v červnu.